IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
12:39 | 24 октомври 2016
Обновен: 08:34 | 27 март 2024

Добрев готов за съд, сам си дава имунитета

Само няколко часа след като Цацаров го поиска, той го сдава

По материала работи: Борис Проданов
Добрев готов за съд, сам си дава имунитета

Депутатът и бивш енергиен министър в първия кабинет на Бойко Борисов Делян Добрев доброволно се отказва от имунитета си и така ще даде съгласието си да бъде разследван.


Той ще внесе заявлението си само няколко часа след като главният прокурор Сотир Цацаров прати искането си за снемането на имунитета му в деловодството на Народното събрание заради извършено от Добрев престъпление свързано с проекта АЕЦ "Белене".


Според говорителя на Цацаров Румяна Арнаудова Добрев е знаел, че се извършват плащания по прекратен договор.


По нейните думи Софийска градска прокуратура е събрала достатъчно свидетелски показания, но и писмени доказателства, че със своето бездействие Добрев е ощетил НЕК с 4,5 млн евро.


Тя увери, че ще има още обвинени по мегаделото за "Белене".


Обвинението към Добрев е, че заради умишлена безстопанственост от негова страна е настъпила щета за НЕК в размер на 4 561 697, 27 евро.


Според обвинителите деянието е извършено умишлено, последвали са значителни щети и случаят е особено тежък.


Според доказателствата от разследването, през 2004 г. "НЕК" е провел процедура "Договаряне с обявление" по реда на Закона за обществените поръчки с предмет "Избор на архитект-инженер за изпълнение на дейностите по програмата за финансиране и строителство на АЕЦ "Белене".


Бил избран изпълнител "Парсънс Иендси Юръп Лимитед", в резултат на което на 31.01.2005 г. бил сключен договор, като възложената с този договор работа била разделена на две фази:


Фаза I - "Фаза на развитие и договаряне на проекта" /включва избор на изпълнител /строител/ на ядрена централа, подготовка и подписване на договор/;
Фаза II - "Фаза на изпълнение на проекта" /включва проектиране, осигуряване на качеството и контрол на качеството, лицензиране, строителство, промени в проектирането, въвеждане в експлоатация и инженерингово подпомагане за АЕЦ "Белене"/.


На 28.03.2012 г. Министерският съвет приел решение № 250 за прекратяване изграждането на адрена централа на площадката в Белена, а на следващия ден това решение на кабинета е потвърдено и от Народното събрание.


Въпреки тези решения договорът не е бил прекратен, а НЕКе продължило плащанията по този договор, като сумата, заплатена след 28.03.2012 г. на Парсънс е в размер на 4 561 697, 27 евро, пишат от прокуратурата.


Според обвинението това обстоятелство е било известно на тогавашния министър Делян Добрев, който въпреки вменените му права и задължения не е предприел каквито и да е действия за изпълнението на решението.


От прокуратурата твърдят, че не са налични каквито и да е разпоредителни действия и издадени писмени заповеди или указания към ръководните органи на "БЕХ" ЕАД, респ. към "НЕК" по отношение на дейности, които следва да се извършат във връзка с прекратяване на изграждането на АЕЦ, касаещи договора с Парсънс.


Така, Добрев, като министър на икономиката, енергетиката и туризма не е организирал и контролирал изпълнението на държавната политика в областта на енергетиката съобразно решенията на Министерския съвет и на Народното събрание, твърдят обвинителите.


dnes.bg

 

Още по темата: Делян Добрев гърми заради "Белене", прокуратурата му иска имунитета

Коментари

Новини Варна