IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
17:19 | 14 януари 2017
Обновен: 12:56 | 19 април 2024

Победата на доброто: Кукери изгониха злите сили в Кошарево

Колкото по-страшни са маските, толкова по-голяма е магическата им сила срещу злото

По материала работи: Ставри Таргов
Победата на доброто: Кукери изгониха злите сили в Кошарево


Кукери изгониха злите сили в Кошарево. В брезнишкото село сурвакарската група е една от най-зрелищните и колиритните.
С ритуален огън, сурвакарско дефиле, топла скара и вино бе посрещнат празника "Сурва".

 

С колоритни маски и танц около огъня сурвакарските дружини отбелязват народната Нова година, която по хилядолетна традиция е в нощта на старостилния Васильовден на 13 срещу 14 януари.

 

На Сурва и затворените къщи се отключват, радостно оживление цари във всеки дом, роднини дружно редят обредни трапези. Гостите биват посрещани с люта ракия, ритуална погача, червено вино, спържа, варено кисело зеле с месо, пача, баница със сирене и праз, туршия. Да споделят празника в родните си места се връщат потомци от близо и далеч.

 

На най-големия зимен празник в Пернишко селата си гостуват едно на друго и се поздравяват при среща на маскираните групи. Застанали най-отпред водачите кръстосват саби и си пожелават здраве, щастие и спогодия между двете села, а след това се прегръщат и се поздравяват с общо сурвакарско хоро.

 

Маскирани мъже танцуват около огъня, възвестявайки с оглушителен грохот победата на доброто над злото. Колкото по-страшни са ликовете, толкова по-голяма е магическата им сила срещу злото, колкото по-силно дрънчат хлопките, толкова по-далече прогонват лошото.

 

Маскираните дружини обхождат къщите с пожелания за здраве и берекет. Групата се предвожда от облечен в гвардейски дрехи билюкбашия. В нея задължително има булка и младоженец, поп, мечка и мечкар. Сурвакарите разиграват обичая "сватба", символизиращ желание за женитба и пълен дом с деца. За да е здрав и чорбаджията, и стоката, "мечка" го гази и "овчар го бие с тояга". Сурвакарите лекуват със звънчова песен и страховити маски, според етнолози.

 

Сурвакарството е като религия в Пернишко. Традицията завладява децата още от 2-годишна възраст, а току-що проходилите танцуват в ръцете на бащите си. Нанизи от хлопки красят селските къщи в района.

 

От 2009 г. Перник е европейска столица на сурвакарските игри. През 2012 г. пернишката Сурова стана част от националната система "Живи човешки съкровища" в категория "Традиционни празници и обреди". На 2 декември 2015 г. празникът бе вписан в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна