IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Общество
21:46 | 16 януари 2017
Обновен: 09:09 | 15 април 2024

Десетки на опашка да нощуват в храм за лек

Много са заявките за църквата "Свети Антоний Велики” в Мелник

По материала работи: Борис Проданов
Десетки на опашка да нощуват в храм за лек

Заявки за нощувки в църквата „Свети Антоний Велики” в Мелник валяха в последните дни, пише kmeta.bg. Миряни искат да останат в храма в нощта срещу храмовия празник, който е този вторник /17 януари/. Миналата година заради наплива на посетители бе монтиран климатик, има и печка на твърдо гориво. Свещеникът – отец Николай, ще осигури и топли одеяла и черги, за да има нормални условия за богомолците. „Няма да върнем нито един мирянин, защото тук ги води вярата в светеца – идват от различни краища на България, не ги спират нито студът, нито снегът. Вярвам, че ще си тръгнат от светата обител с още по-голяма вяра, свети Антоний ще им помогне.

 

Миналата година над 50 вярващи пренощуваха в църквата”, каза отец Николай. Сега се очаква още по-голям наплив. Повечето миряни пристигнаха в понеделник, но някои дойдоха още в събота и неделя, за да не ги изненадат времето и пътищата и да не успеят да са тук навреме. Хората присъстваха на вечерната служба. После ще останат да спят в храма с надеждата да намерят лек за болките си. Навръх храмовия празник ще бъде отслужена тържествената света литургия.

 

По традиция на този ден идват и вярващи от съседна Гърция. Повечето са тук, за да търсят изцеление и опрощение. „Този ден се празнува за предпазване от болести. Вярваме, че светецът ще ни помогне, правил го е много пъти“, убедени са жители на Мелник. За нас това е един от най-големите празници, свети Антоний бди над нас.

 

Той е бил лечител, пази ни не само от болести, но и от бесове“, допълват местни жители. Колона в средата на храма е опасана с тежки железни вериги и окови. Прангата през годините се е впивала в крака на стотици психично болни, на буйстващи хора. Преди десетилетия държавата решила да се реставрира тази църква. Тя останала затворена цели 33 години.

 

Отворила врати чак през 2000 година. Реставраторите изнесли иконите и от тях до днес няма никаква следа. Цяло чудо било, че точно тази на св. Антоний я оставили в друг мелнишки храм – „Свети Николай“. Тя е върната, където й е мястото – в църквата „Свети Антоний Велики”.

 

Още по темата: Пенсионер дари спестяванията си на болни деца

Коментари

Новини Варна