IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
13:12 | 23 февруари 2017
Обновен: 22:25 | 5 май 2024

Младо момче с увреждания се нуждае от личен асистент, за да успее да се дипломира

Кристиян е всестранно развит талант, но от 10 години е прикован към инвалидна количка

По материала работи: Пламен Янков
Младо момче с увреждания се нуждае от личен асистент, за да успее да се дипломира

Кристиян Григоров е на 22, последна година студент по българска филология в Софийския университет. Най-младият почетен гражданин на Етрополе. Певец, музикант, писател, поет. Някъде в края на дългия списък с характеристиките му се нарежда фактът, че е роден незрящ и с чупливи кости. От над 10 години е прикован към инвалидна количка.

 

Самият той обаче казва, че уврежданията не му пречат да се развива. Напротив - смята, че те го правят по-силен. 

 

"Уча българска филология и много ми се иска след като завърша, да реализирам познанията си в преподаване. Разбира се, тя е голямо предизвикателство, защото е свързана с много четене", разказва Кристиян пред Bulgaria ON AIR.

 

Четенето е сред любимите му занимания. В България има едва 2-3 хил. книги, напечатани на брайлова азбука. Затова младежът публикува призив във Facebook, с който предлага заплащане на хора, готови да му четат. 

 

За да бъде пълноценен и да успее да завърши образованието си в София, Кристиян има нужда от личен асистент. Намирането на подходящия човек се оказва трудна задача: 

 

"Моето желание е да намеря физически здрав човек, с помощта на който да се движа на различни места в София и поне от 8 до 10 часа най-много на ден да ми бъде на разположение, за да мога да разчитам на него. Хората се страхуват, защото понякога се налагат някакви препятствия като големи стълби или рампи, които ги плашат и смятат, че  не могат да се справят. Тази година е много трудно с намирането на асистенти и задържането им защото Столичната община намали заплащането на база нови критерии. Аз съм и незрящ и с меки и чупливи кости, което ме превръща в постоянно седнал в своята инвалидна количка  и аз нямам друга възможност за придвижване  и моя асистент трябва да е и моите очи и моите крака едновременно". 

 

Кристиян не се самосъжалява. Смята, че промяната в отношението към хората с увреждания зависи от самите тях.


Голямата му мечта е да направи голям концерт със симфоничен оркестър, на който да пее песни на Стиви Уондър.

 

Видео с разговора вижте на Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна