IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
14:00 | 24 февруари 2017
Обновен: 13:29 | 19 април 2024

Назначават нов шеф на фонда за лечение на деца в началото на март

Това съобщиха от Министерството на здравеопазването, като не посочиха кой ще наследи проф. Пилософ на поста

По материала работи: Пламен Янков
Назначават нов шеф на фонда за лечение на деца в началото на март

Директорът на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ е заявил писмено желанието си да бъде освободен от заеманата длъжност по искане на министъра на здравеопазването, информира Дарик.


Министър Илко Семерджиев го освобождава, като проф. Пилософ ще остане на поста до 6 март, когато дейността ще бъде да бъде предадена на новия директор. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването, като не посочиха кой ще наследи проф. Пилософ на поста.

 

Междувременно става ясно, че 9-годишният Байрям, който се нуждае от бъбречна трансплантация, е в задоволително общо състояние и не се нуждае от спешна операция, а от извършена в планов порядък. Това е заключил консилиум от специалисти след обстоен преглед на детето.

 

Комисията от 12 специалисти начело с директора на болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов единодушно е решила, че операцията и налагащите се предшестващи процедури могат да бъдат извършени от българските специалисти в болница „Лозенец“, но поради създаденото напрежение около здравословното състояние на детето не възразяват плановото и оперативното му лечение да бъде продължено в чужбина. Така момчето ще отпътува за лечение зад граница. 

 

От здравното министерство обясняват, че по отношение на Байрям Фондът за лечение на деца е работил в разрез с правилника за своята дейност, както и с европейските регламенти на системите за социална сигурност. От институцията не са били изискани необходимите становища от специалисти. Планираната терапия не е била координирана нито с уролог, нито с трансплантолог.

Коментари

Новини Варна