IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
16:54 | 17 март 2017
Обновен: 18:22 | 17 април 2024

За седмица заловиха 46 мигранти при опит да влязат от Турция

Това сочат данните на МВР

По материала работи: Пламен Янков
За седмица заловиха 46 мигранти при опит да влязат от Турция

46 мигранти са заловени при опит да влязат в страната от Турция за периода 9-16 март 2017 г., показва справка на МВР, цитирана от БГНЕС и nova.bg.

 

Данни говорят за минимално засилване на миграционния натиск от Турция през последната седмица. За сравнение – миналата седмица заловените “на вход” са били 34, а по-предишната 21.


Общо засечените мигранти, които са опитвали да влязат в България от Турция от началото на 2017 г. са 198, като ¼ от тях са установени през изминалите седем дни.

 

Регистрираният минимален ръст на мигранти от Турция би могъл да се обясни и със затоплянето на времето през последните дни, което несъмнено е ключов фактор за трафика по зелена граница. Прави впечатление, че 37% от заловените “на вход” са от сирийски произход. 

 

От МВР наблюдават известно затишие при опитите на мигранти да напуснат България в посока Централна и Западна Европа. Едва 13 души са били заловени последната седмица на българо-сръбската граница.

 

Към 16 март на територията на страната се намират около 4200 бежанци и мигранти. МВР отчита сериозен ръст на изведените от страната чужденци от началото на годината. 732 незаконно пребиваващи чужди граждани са били изведени от България, считано от 01 януари до 16 март 2017 г.

Коментари

Новини Варна