IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
15:15 | 22 май 2017
Обновен: 04:14 | 18 март 2024

Тревожна тенденция: Расте броят на хората с неврози

Експерт: Това е в резултат от финансови и социални проблеми!

По материала работи: Пламен Янков
Тревожна тенденция: Расте броят на хората с неврози

Над 10 хиляди души са потърсили помощ в Центъра за психично здраве в Бургас, 3 хиляди от тях са останали за лечение, а 426 психично болни с агресивно поведение са преминали миналата година курс на лечение в центъра.

 

От параноична шизофрения страда и 26-годишният Живко Кючуков, който нападна възрастна жена на автобусна спирка в морския град. Само с прокурорска преписка или съдебно решение обаче той може да бъде лекуван в специализирано заведение, защото отказва да постъпи доброволно там.


"Tенденцията е към увеличаване на броя на хората, които са с тревожни разстройства, с депресивни разстройства, хора с реакции на дезадаптация в резултат на проблеми, които са настъпили в живота им. Паническите разстройства са изключително много", казва пред БНР д-р Надя Желязкова, директор на Центъра за психично здраве в Бургас.

 

Не толкова при душевно болните пациенти е нараснал този процент, колкото при тревожните и невротичните разстройства. Това е може би резултат от финансови проблеми, социални проблеми, невъзможността да живеят живота си спокойно с гарантирана работа, с добри доходи.

 

Тези, които са емоционално по-лабилни, започват да реагират с една невротична симптоматика, която рано или късно стига и до нас, твърди Желязкова.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна