IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
21:34 | 23 май 2017
Обновен: 15:35 | 15 април 2024

Гърмен отново на протест заради незаконни ромски постройки

Правим това, което изисква законът, обяви кметът на общината

По материала работи: Ставри Таргов
Гърмен отново на протест заради незаконни ромски постройки

Жители на Гърмен излязоха на нов протест тази вечер, настоявайки да бъдат премахнати незаконните ромски постройки в т. нар. кв. Кремиковци. Протестът бе организиран от инициативен комитет и сдружението "Бъдеще за община Гърмен".  

 

Протестиращите се събраха на централния площад в общинския център, откъдето се отправиха на шествие към разклона за м. Пъдарката в землището на село Марчево, където се намира ромският квартал.

 

Там преди две години след подобни протести започна изпълнението на заповеди за събарянето на около 120 неправомерно изградени постройки, от които бяха премахнати десетина. Участниците в протеста настояват държавните и местните институции да си свършат работата и да се сложи край на беззаконието.  

 

Ние правим това, което изисква законът, каза за БТА кметът на община Гърмен Минка Капитанова. Проблем според нея е, че общината няма къде да настани хората, които обитават незаконните постройки и биха останали без дом.

 

„Целта е да се даде възможност за построяване на законни къщи и вече са направени първи стъпки в тази посока“, добави Капитанова.  

 

Желанието на местната власт е да се изработи подробен устройствен план с подходяща инфраструктура на т. нар. квартал Кремиковци. С това обаче не са съгласни жителите на село Марчево, които се опасяват, че така ще се узакони целият квартал. Те искат въпросът дали да има нови строежи там да се реши с местен референдум.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна