IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
21:45 | 27 май 2017
Обновен: 10:58 | 20 април 2024

Нивото на Янтра във Велико Търново започна да спада

Няма опасност от наводнения

По материала работи: Борис Проданов
Нивото на Янтра във Велико Търново започна да спада

Нивото на река Янтра във Велико Търново започна да спада, няма опасност от наводнения, съобщи за БТА кметът на Велико Търново Даниел Панов.


По думите му между 16.00 и 18.00 часа нивото на реката се е повишило заради обилния 12-часов валеж и повишените нива на балканските притоци. Към 17,30 часа речният стълб е достигнал 4,40 метра, при критична стойност 6,50 метра за градската крайречна зона.


Около 19,00 ч. нивото се е понижило до 4,00 метра. Панов е разпоредил компетентните служители в звеното за бедствия и аварии в общината да следят всички рискови участъци по поречието на Янтра на всеки час. Помага им и група от "Гражданска защита", информация предоставят кметовете и кметските наместници. Не са подадени сигнали за аварийни ситуации.


Кметът отбеляза, че след наводнението, в региона, през юни 2014 година са разработени няколко проекта за почистване на речното корито на река и Янтра и нейните притоци. Те са одобрени и се очаква финансиране от Постоянната комисия за бедствия и аварии към Министерския съвет.


По думите му заради сечта в балканските райони в реката са се образували пясъчно-тинести острови и тапи, което е предпоставка за повишаването на речните води при обилни валежи, затова е важно нивата на реката да бъдат под контрол.


БТА

Коментари

Новини Варна