IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
20:43 | 29 май 2017
Обновен: 20:10 | 18 април 2024

Сироп за нуждаещи се трансплантирани деца – безплатен

На пациентите се е налагало да доплащат 7,86 лв. за него

По материала работи: Ставри Таргов
Сироп за нуждаещи се трансплантирани деца – безплатен

От 2 юни сиропът Sandimmun Neoral 100 mg/ml oral solution става безплатен за нуждаещите се трансплантирани деца, съобщиха от Министерството на здравеопазването.  Промяната ще бъде публикувана в сайта на Съвета на 2 юни – денят, в който се прави месечната актуализация на Позитивния лекарствен списък.

 

В аптечната мрежа сиропът ще бъде достъпен без доплащане от 16 юни, когато НЗОК актуализира аптечния софтуер.  В периода от 2 до 16 юни лекарството ще бъде отпускано безплатно и срещу рецепта в аптека "Мина" (бул. "Георги Софийски" №10 – срещу арката на "Александровска").  

 

Неправителствени организации сезираха Здравното министерство за това, че се налага пациенти да доплащат 7,86 лв. за лекарството. Проверка на ресорното ведомство показва, че сиропът е включен в Позитивния лекарствен списък през 2010 г.  След това обаче лекарството било разделено в две различни групи - на таблетки и на сироп.

 

Така на пациентите се наложило да вадят от джоба си допълнителната сума за всяко закупено шишенце сироп. Доплащането е започнало от 2 ноември 2016 г., установява проверката на министерството.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна