IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
17:42 | 23 юни 2017
Обновен: 15:36 | 18 март 2024

МВР дава над 13 млн. лева за ремонт на телефон 112

Няма да има прекъсвания на системата за спешни повиквания, увери министър Валентин Радев

По материала работи: Слав Велев
МВР дава над 13 млн. лева за ремонт на телефон 112

Правени са опити за ремонт на телефон 112, но не е имало достатъчно финансиране. Това заяви вътрешният министър Валентин Радев, цитиран от Дарик.

 
"За телефон 112 знам откакто влязох в кабинета, където има папка, на която с големи букви пише 112 и знам, че е проблем. Още оттогава знам, че е изтекла гаранцията и няма поддръжка от две години назад. Правени са опити, не е имало достатъчно финансиране", каза вътрешният министър.

 
"Има две идеи-едната е да продължим тази система, която е може би стара. Или продължаваме с тази система, която надграждаме и работим така още 2-3-4-5 години, а през това време търсим съвременна и по-нова система. Но, модерната система струва над 50 млн. лева. Доколкото знам предишният министър Румяна Бъчварова по-скоро се е вглеждала в дългосрочния план. Ние пуснахме обществена поръчка, защото не искам да попадам в ситуацията на Бъчварова голяма система за 50 млн. лв., но това да стане след няколко години. Дотогава - ако има прозорец", запита Валентин Радев.
 

"Поне два или три пъти ми звъни директорът на 112 и ми казва, че системата прекъсва за няколко минути. След 5-10 минути ми казва, че е овладян проблемът. Да, де, но от това зависи човешки живот. Затова пуснахме поръчката, за да платим за две години назад, да надградим системата, да платим занапред. За тази година ни трябват 5 млн. лв. Като парите са за три години, докато сумата достигне 13 млн. лв. Справяме се, няма да има прекъсвания на телефон 112. Надявам се бързо някой да спечели поръчката", каза вътрешният министър.


 
Не се е изпуснал телефон 112, но имаше избори след избори в държавата, а служебния кабинет не е искал да се занимава и сега тук е горещият картоф, каза още Радев.

 

МВР ще даде над 13 млн. лева с ДДС за ремонт на системата за спешни повиквания - телефон 112. Разходването на бюджетните средства се налага заради дефектирала техника, което представлява заплаха за националната сигурност.

 


Още по темата:

Телефон 112 не работи адекватно, умират хора

 

Коментари

Новини Варна