IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
11:57 | 21 юли 2017
Обновен: 20:19 | 18 април 2024

Сеизмолог: Земетресението в Егейско море няма връзка с тези в Охрид

На територията на нашата страна няма въздействие от труса, убеден е проф. Емил Ботев

По материала работи: Слав Велев
Сеизмолог: Земетресението в Егейско море няма връзка с тези в Охрид

Земетресението в Егейско море няма как да има връзка с тези в Охрид преди няколко седмици. Прекалено голямо е това разстояние. Това коментира за Агенция „Фокус“ проф. Емил Ботев, директор сектор „Сеизмология” към Геофизичния институт към БАН.


 
„Може да се потърси връзка със земетресението през юни с магнитуд 6,3 малко пò на север, на остров Лесбос, северозападно от Измир. Но и двете земетресения са достатъчно далече от нашата страна“, посочи проф. Ботев.


По думите му земетресението от последната нощ в Егейско море е по-силно, с магнитуд 6.7, и е възможно да причини повече разрушения.


 
„Но аз съм почти сигурен, че на територията на нашата страна и това земетресение не е усетено като въздействие, защото е на няколко стотин километра южно от нашата територия“, каза той.

 

„Обикновено стандартът за вторичните трусове при тези земетресения е, че те са с магнитуд най-малко 1 по-малък от основното земетресение“, допълни сеизмологът.

 

„Тези сеизмични зони в Западна Турция са свързани единствено с контакта между Анадолската плоча и Егейската микроплоча. На този контакт се намира и тази мощна сеизмична зона на Западното крайбрежие на Турция, където стават непрекъснато земетресения с магнитуд по-голям от 6“, каза още проф. Ботев.

Коментари

Новини Варна