IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избрано
12:20 | 23 юли 2017
Обновен: 04:24 | 20 март 2024

75 години от разстрела на Вапцаров

Военен съд за бързо производство осъжда на 23 юли 1942 година няколко души на смърт

По материала работи: Борис Проданов
75 години от разстрела на Вапцаров

Военен съд за бързо производство осъжда на 23 юли 1942 година няколко души на смърт. Те са разстреляни още същия ден. Сред тях е поетът Никола Вапцаров.


Отстраняването на противниците става бързо в онези години. Царство България вече е на страната на Третия райх, Хитлер е голямата надежда за връщане на величието на страната, притискана и унизявана от съседи и „велики” сили. Борците срещу това имат своите мотиви, действия, преживявания, провали и предателства.
На 23 юли 1942 г. Военнополевият съд на Царство България издава присъда срещу Никола Вапцаров. Десет години по-късно светът научава, че разстреляният тогава е един от най-големите български поети на XX век.


И властта преминава в други ръце, които естествено използват знамето на Вапцаров по свой си начин.


Никола Йонков Вапцаров е роден през 1909 година и творчеството му е определяно като социално и хуманно.


Единствената издадена приживе стихосбирка на Вапцаров („Моторни песни“) излиза през 1940 г. Превеждана е на много езици. Вапцаров работи за нелегалната тогава Българска комунистическа партия и е активен антифашист.


В резултат на политиката на Коминтерна и директивите на БКП е повлиян от идеите на македонизма. През 1942 г. е арестуван и осъден на смърт по силата на Закона за защита на държавата за организиране на подривна дейност срещу установения държавен ред по време на война. Посмъртно е амнистиран след 1944 г.


С годините се изменя и погледът на хората. Особено когато с тава въпрос за идеологеми, които влизат от светлата в тъмната зона на общественото съзнание, после се преобразуват и се връщат като истински стойности.

 

За да отбележи смъртта на Вапцаров 75 години по-късно в 19,30 ч., Домът на киното в София ще покаже документалния филм „Вапцаров, пет разказа за един разстрел”. Проектът е своебразно документално разследване и дава гласност на малко познати факти около живота на Никола Вапцаров. Озвучен е с гласа на Цветана Манева.

 


Този филм е в потвърждение на вярата на поета, че един ден някой ще разкаже истината. Филм, чувствителен и болезнен, но без патос и мелодрама, създаден от режисьора Костадин Бонев и сценаристката Ивайла Александрова. Документалният разказ за процеса срещу Никола Вапцаров е светла зона в историята за жертвите, подменените хора и пренаписаните спомени в името на идеологиите."


Вапцаров е автор на една-единствена стихосбирка - "Моторни песни", която обаче оставя ярък отпечатък в българската и световната литература, преведена на 90 езика.


Борбата е безмилостно жестока
Борбата е безмилостно жестока.
Борбата както казват, е епична.
Аз паднах. Друг ще ме смени и...
толкоз.


Какво тук значи някаква си личност?!
Разстрел, и след разстрела – червеи.
Това е толкоз просто и логично.
Но в бурята ще бъдем пак със тебе,
народе мой, защото те обичахме!


23.07.1942 г.

 

Датата е точно преди 75 години.

 

БГНЕС

Коментари

Новини Варна