IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
12:45 | 23 септември 2017
Обновен: 20:40 | 18 април 2024

Поздравления и благотворителен базар за Международния ден на глухите

По материала работи: Борис Проданов
Поздравления и благотворителен базар за Международния ден на глухите

За поредна година стотици българи с проблеми в говора и слуха ще празнуват Международния ден на глухите. А най-голямата награда за тях е хуманното отношение на сънародниците им, които навсякъде ги посрещат с топлина и разбиране и им казват: Ние ви чуваме!


По инициатива на Световната федерация на глухите, създадена в Рим, Италия, събитието се чества от 1951 г. винаги в последната неделя на месец септември.


Днес редица български организации представят благотворителен базар пред празника в района около бившия мавзолей на Георги Димитров в столицата. В специални шатри продават картички, сувенири, тениски и други предмети на приложното изкуство, за да популяризират работата на сдруженията си в полза на тези, които представляват. Не са малко успехите и на спортистите, които имат затруднения с говора и слуха - те печелят награди в различни спортове на международни състезания и олимпиади, което е най-добрият пример, че човешките възможности нямат граници.


На базара са представени Съюзът на глухите в България, Спортна федерация на глухите у нас, сдруженията Бахус, Глухи без граници и др.


Чрез спорта ние се развиваме не само здравословно, но и във всички области на живота, заяви пред БГНЕС Силвия Бозева , национален състезател по бадминтон и световна шампионка на двойки, заедно с Гергана Баръмова. Като спортисти, дошли днес тук, сме малка част от глухите хора и имаме нужда да общуваме помежду си, добави тя. До нея е Христо Станойчев , състезател по джудо, завоювал е 5-то място на Световното първенство в този спорт през 2016 г. Двамата са активни спортисти и пътуват много,срещат се с различни култури и са отдали са голяма част от времето си на своя талант , чувстват се реализирани хора. И двамата потвърдиха, че по време на тренировките никога не са се отделяли от чуващите спортисти, а когато е необходимо си помагат едни на други.
Тук са и представителите на Българската асоциация на хората с увреден слух и са се посветили да помагат на хората с тези затруднения. Обучават асистенти, преподаватели в социални дейности, активни са и се борят за правата на членовете си. Днес продават картички, чрез които искат да запознаят чуващите със своите проблеми и потребности. За това ни разказа Иванка Йовкова, председател на организацията.


Смисълът на нейния жестов език ни преведе Цветан Кънчев от фондация „Глухи без граници”. Ние спечелихме един много голям проект на МОН в партньорство със Софийски университет, който обхваща 254 души от цялата страна, каза той. До края на октомври т.г. ще излязат резултатите от него. Активистите са решили да внесат в МС и в НС предложение за бъде узаконен българския жестов език, наравно с българския език. В момента протича изследването, което доказва, че той е напълно самостоятелен език, информира ни Цветан Кънчев.


В една от шатрите се срещнахме с хората от Центъра за ранна рехабилитация на деца с увреден слух, които се гордеят, че организацията им работи у нас повече от 40 г. Тук е и част от състава на театър „Мим арт”, които представят от години различни постановки на изкуството, родено в тишина. Макар и нечуващи изпълнителите са влюбени в музиката и танца, интерпретират песните с мимика и жест. Един свят, който не е по-различен от нашия, но е също толкова интересен и забавен за хората, които комбинират сетивата си, за да го усетят.

 

БГНЕС

Коментари

Новини Варна