IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
20:01 | 15 ноември 2017
Обновен: 02:03 | 23 април 2024

Отпътува първата група полярни изследователи към остров Ливингстън

По материала работи: Борис Проданов
Отпътува първата група полярни изследователи към остров Ливингстън

Първата група български полярни изследователи вече пътува към българската база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън.

 

За групата предвождана от командира на базата инж. Йордан Йорданов, двадесет и шестата експедиция към ледения континент не е новост. "Задачите, които ще изпълним са планирани от години. Може би новото е, че има научна програма за Антарктика, която е приета от правителството. Това дава свобода и предпоставки за повече активност по осигуряване на базата с апаратура и с условия да посрещне предстоящи нови проекти", коментира инж. Йордан Йорданов.

 

Българските изследователи очакват финансиране на редица проекти, както български, така и международни. Основната цел пред екипа на Йорданов в началото на сезона е базата да бъде пусната и приведена в експлоатация. Очаква се групата да пристигне на остров Ливингстън към края на месеца, като за крайна дата на експедицията се предвижда 23-и март.

 

"Ще бъде изградено ново помещение, в което трябва да бъде монтиран дизеловия генератор, докаран през изминалия сезон. Доставени са четиридесет фотоволтаични панела. Ще бъдат изградени две полета на двата от покривите на съществуващите сгради", допълни инж. Йорданов.

 

Първата група полярници наброява девет души, като в нея има само един учен, който също ще извършва логистична дейност - командирът инж. Йордан Йорданов, лекарят д-р Цветан Василев, енергетиците Станимир Модев и Йордан Тодоров, геодезистът доц. Борислав Александров, геологът д-р Стефан Велев, физикът Васил Гурев и логистиците Драгомир Матеев и Николай Чальов. По-късно на ледения континент ще пристигнат ръководителят на антарктическата експедиция проф. Христо Пимпирев с неговия екип. Към тях ще се присъединят учени от Монголия, Турция и Португалия.

 

"С моите колеги геолози, част от тях ще пристигнат на базата по-късно, си продължаваме един проект. Това е втората година от въпросния проект свързан с една първоначална оценка на металогенния потенциал на остров Ливингстън", разказа геологът д-р Стефан Велев. Учените очакват една изключително активна експедиция.

 

БГНЕС

Коментари

Новини Варна