IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
12:52 | 22 ноември 2017
Обновен: 20:49 | 19 март 2024

Красимир Вълчев: В бъдеще децата ще учат в движение и чрез работа!

Връща се доверието към дуалното обучение, смята той

По материала работи: Ставри Таргов
Красимир Вълчев: В бъдеще децата ще учат в движение и чрез работа!

С дуалното обучение имаме шанса да възвърнем част от доверието към професионалното образование, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев на националнато конференция "Дуалното образование - път на възможностите".

 

Форумът се организира от Министерството на образованието и науката и от проекта за дуално обучение ДОМИНО в сътрудничество с Представителството на Европейската комисия в България.

 

"Трябва да използваме позитивните нагласи към професионалното обучение, като доверието към него е както от образователните институции към бизнеса, така и от бизнеса към образователните институции, но и от страна на родителите и учениците към професионалното обучение", каза министър Вълчев.

 

Факт е, че то загуби част от репутацията си, превърна се малко в непрестижна опция, която беше оценявана като недостатъчно перспективна от гледна точка на житейските и професионалните възможности за реализация на отделното дете, заяви образователният министър, цитиран от БТА.

 

Красимир Вълчев отбеляза също, че е факт, че бъдещето е динамично и не се знае какви професии ще съществуват занапред, но добави, че все повече децата, които ще влязат в работната сила през следващите десетилетия, ще се учат в движение и чрез работа.

 

"В този смисъл дуалното обучение е този път, който ще ни помогне, дори тази ключова компетентност - да се учим постоянно, да подобрим в по-голяма степен. Това е компетентност, която не можем да придобием чрез традиционните дисциплини или чрез нито един учебен предмет", каза министър Вълчев.

 

Той отбеляза, че днешната конференция е част от Европейската седмица на професионалните умения и благодари на посланиците на страните у нас, които подпомагат въвеждането на дуалното обучение в България.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна