Остава бедственото положение в Смолян
Нивата на реките са под критичното, а язовирите имат достатъчно обем
Публикувана: 3 Dec 2017 | 20:22

Бедственото положение, обявено в Смолян, остава в сила, съобщава btv.bg. Нивата на реките в Смолянско са спаднали под критичните точки, а язовирите имат достатъчно обем да поемат придошлите води.

 

Река Черна създаде сериозни притеснения снощи. Нивото на водите й вече значително е спаднало и няма опасност тя да излезе от коритото си.

 

Свлачища затвориха пътя за Мугла и Стикъл. Придошлите води на р. Арда пък подкопаха пътя между Кошница и Могилица, заляха и част от рибарник.

 

Голямо свлачище падна и на пътя за Киселчово.

 

Местните твърдят, че проблемите с река Киселчовска, която отново излезе от коритото,  идват от бившия рудник над селото. Реката повличала оттам отпадъчна руда, която вдига нивото на коритото и така водите преливат.

 

На много места в областта имаше паднали дървета и камъни на пътното платно.

 

Един човек загина снощи след като свлачище се изсипа върху ловна хижа в златоградското село Долен снощи. В нея е имало 8 души.

 

"Както спокойно са си правили разговорите и са си хапвали, се е случило това нещо. Никой не е очаквал, просто времето е било много кратко, нямало е време за реакция”, разказа кметът на Златоград Мирослав Янчев.

 

Другите двама пострадали са настанени в болницата в Кърджали.

 

"Бяхме се събрали, група колеги на мохабет. В един момент свлачището идва, удря стената и стената заедно с нас”, каза потърпевшият Данчо Башев.

 

Мъжът е с гипсиран крак и скоро ще бъде изписан. В болницата обаче за по-дълго остава Виктор Кирчев, който също е бил затиснат от калта и е с множество травми.

 

„Има  разкъсна рана на едното око, има контузии по лицето, по гърдите, на едната ръка и счупване на едната кост, на малката кост на лявата подбедрица. И синдром на затрупване, който обуславя състоянието на травматичен шок”, съобщи д-р Петър Бахчеджиев – началник на ОАРИЛ МБАЛ Кърджали.

 

Вилата е построена тази година от ловци. В община Златоград обаче няма никаква документация за нея.

 

В Родопите ловните заслони и малки хижи се строят на доброволни начала от ловните дружини. 

 

Четете още Аварийни екипи стигнаха до блокирано в хижа семейство

Коментари ( 0 )