IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
18:47 | 3 януари 2018
Обновен: 09:37 | 20 април 2024

Как да преборим идващия грип?

Вече е късно за поставяне на противогрипна ваксина

По материала работи: Пламен Янков
Как да преборим идващия грип?

Късно е за поставяне на противогрипна ваксина, но е препоръчително приемането на медикаменти за по-лесно справяне с болестта, коментира пред  "Фокус" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.


По думите му времето, в което е могло да се предпазим от грипа е било през есенните месеци. Д-р Кунчев поясни, че вече избягването на грипната вълна е невъзможно.

 

"При първи симптоми обаче е важна консултацията с лекар, като самолечението с антибиотици е не само непрепоръчително, но и излишно", обясни д-р Кунчев.

 

"В този период, в който започва масово повишаване на заболеваемостта, обикновено грипният вирус е в основата на почти всички случаи. Мощен е и успява да избута всички останали респираторни вируси и да е основен причинител на заболяванията, но и клиничната картина е доста различна.

 

Обикновено при респираторните заболявания срещаме хрема, кашлица, сравнително запазване на общото състояние и не толкова висока температура. При класическия грип началото е много рязко, нямаме никакви колебания дали сме болни или не, тъй като трудно продължаваме да живеем по начина, по който сме свикнали, ходейки на работа и училище. Температурата е висока, главоболието е подчертано", обясни той.

 

"При грипа най-често се засягат горните дихателни пътища, като може да се стигне и до по-сериозни усложнения. Подобни случаи обаче са изключително редки - около 0,1%", увери д-р Ангел Кунчев.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна