IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
20:59 | 19 януари 2018
Обновен: 16:08 | 21 март 2024

Рекореден брой млади лекари положиха Хипократовата клетва

50% от завършващите искат да специализират у нас

По материала работи: Пламен Янков
Рекореден брой млади лекари положиха Хипократовата клетва

Дипломира се най-големият випуск лекари от четвърт век насам. Рекорден брой бъдещи медици не само положиха Хипократовата клетва, но и дадоха заявка, че ще останат да лекуват в България, съобщава nova.bg.

 

Випуск 2017 е най-големият от 20 години насам. От 402-ма абсолвенти трима завършват с пълно отличие.

 

Завършилите шестгодишното си обучение само с шестици получиха приза „Златен Хипократ”.

 

И ако през последните години близо 80% от абсолвентите на Медицинския факултет в София възнамеряваха да заминат в чужбина, то сега  плановете са други.

 

„За първи път над 50% от завършващите лекари декларират желанието си да специализират и да творят в България”, заяви доц.д-р Димитър Буланов, зам.-декан по учебната дейност на Медицински факултет на МУ.

 

Да лекува в родината си мечтае и „Златният Хипократ” д-р Чолакова. Доброволка е в педиатрията на Александровската болница от години, но се надява, че скоро ще специализира тук.

 

„Ако не успея да постигна това, което искам в Александровска, ще помисля за чужбина”, заявява д-р Чолакова.

 

Бъдещето й в клиниката е под въпрос заради наредбата за специализациите. Тя изисква освен свободно място за специализант в болницата, и ръководството да одобри кандидата, въпреки че е носител на „Златен Хипократ”.

 

Младата лекарка иска да се грижи за здравето на най-малките, независимо, че понякога те изискват много повече. И все пак, в която и точка на планетата да стане педиатър, обещава, че ще се върне тук.

 

Коментари

Новини Варна