IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
14:24 | 23 януари 2018
Обновен: 21:23 | 18 април 2024

Проверяват сигнали за насилие над деца с увреждания в Габрово

Обитатели на общинския дом "Хризантема" са седем деца и трима младежи

По материала работи: Пламен Янков
Проверяват сигнали за насилие над деца с увреждания в Габрово

Прокуратурата и дирекция "Социално подпомагане" извършват проверка в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания "Хризантема". Проверката на държавните институции е предизвикана от сигнали за физическо и вербално насилие над деца в неравностойно положение. Това съобщиха от прокуратурата.


Обитатели на общинския дом "Хризантема" са седем деца и трима младежи с увреждания, за които 13-членен персонал полага 24-часова грижа като социална услуга. Децата са лишени от родителска грижа и преди настаняването им тук са изчерпани възможностите за връщане в биологичното семейство, настаняване при роднини или приемно семейство, информираха от общината.
 

Кметът на Габрово Таня Христова съобщи, че по повод междуличностен конфликт в екипа на Центъра е изискала обяснения от ръководителя. В получените обяснения е имало данни за насилие над деца и Христова на 15 януари е сезирала Районната прокуратура и Агенцията за закрила на детето с молба за спешна проверка.


Кметът посочи, че за да гарантира спокойствието на децата, услугата ежедневно се наблюдава от специалистите в общината, а допълнително ще бъде направена индивидуална оценка за здравния и социалния статус на всяко от децата.

 

Центърът за настаняване от семеен тип "Хризантема" е отворен по проект през 2013 г., а работата е започнала през април 2014 г. Записите на вербално и физическо насилие на част от персонала към децата са направени през 2016 и 2017 г., но случилото се става известно сега заради конфликти в екипа. Видеоклиповете показват как служители в дома "Хризантема" заплашват и удрят настанените там деца.

 

Ръководителят на центъра Маринела Лазарова твърди, че за случаите на насилие е уведомила устно директора на дирекция "Образование и социални дейности" в общината Даниела Василева, но от администрацията не предприели никакви действия.


Кметът Таня Христова заяви, че сигналът за насилие е постъпил при нея на 15 януари, до този ден формални или неформални сигнали не е имало. По думите й тя ще бъде безкомпромисна към всеки служител, за когото се докаже, че е упражнил насилие над децата в дома.

Коментари

Новини Варна