IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Общество
18:37 | 13 февруари 2018
Обновен: 09:00 | 14 април 2024

„Зелeната зона” в София се увеличава

Очаква се платено паркиране да обхване нови територии от кварталите „Оборище”, „Възраждане” , „Лозенец” и „Красно село”

По материала работи: Пламен Янков
„Зелeната зона” в София се увеличава

„Зелeната зона” в София се увеличава. Очаква се платено паркиране да обхване нови територии от кварталите „Оборище”, „Възраждане” , „Лозенец” и „Красно село”. Разширението на зоната е поискана от районните кметове, а последната дума има Столичният общински съвет, съобщава Дарик.


След като през септември „Лозенец” и „Средец” се присъединиха към зелената зона за паркиране, сега за същото настояват и кметовете на „Оборище”, Възраждане”, „Красно село” и горната част на „Лозенец”. До това се стигна след обществени обсъждания с жителите на засегнатите райони. Основният им мотив е, че по този начин ще паркират по-лесно пред домовете си, както и че така ще се освободят зелените площи от паркираните автомобили.

 
По предложението на районния кмет на „Красно село” Христо Апостолов, платеното паркиране ще обхване зона в карето от улици между булевардите „Иван Гешов”, „Пенчо Славейков”, „Ген. Тотлебен” и „Георги Софийски”.


За „Възраждане”, кметът Савина Савова предлага зелена зона да се обособи между булевардите „Сливница”, „Константин Величков”, „Александър Стамболийски”, „Ген. Скобелев”, улиците „Опълченска” и „Димитър Петков”.


Район „Оборище” вече частично се сдоби със зелена зона. Сега новото предложение на кмета Васил Цолов е да се присъединят улиците в карето между булевардите „Христо и Евлоги Георгиеви”, „Данаил Николаев”, „Ситняково” и улиците „Черковна” и „Султан тепе”.

 

През есента и долната част на „Лозенец” мина към зелената зона. Сега същото се предлага и за останалата част от района.


Утре на заседание на ресорната комисия към Столичния общински съвет ще бъдат разгледани предложенията на районните кметове. Местният парламент ще се произнесе окончателно на 22-и февруари.

 
Цената за един час престой в „зелена зона” остава 1 лев. За живеещите в тези райони годишен стикер струва 100 лева, ако обаче имате две коли – за втория се плаща 200, а за още един – цената скача със още 100 лева.

 

Вижте обхвата на сините зони във Варна

ОбС – Варна, прие цените за „синята зона“

Коментари

Новини Варна