В Кърджалийско искат повече учители по турски език
114 000 деца, учили роден език през 1993 г., сега са 6 000
Публикувана: 14 Mar 2018 | 20:41

Кметовете от област Кърджали са притеснени от негативните тенденции за драстично намаляване на изучаващите майчин турски език през последните 25 години.

 

Като една от причините за това те са посочили законовите уредби, приети през годините, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация в Кърджали, цитиран от dnes.bg.

 

За сравнение през 1992-93 година турски език в страната са изучавали 114 000 деца, а днес броят на учениците, които го учат е 6000.

 

Кметовете са настояли пред министъра на образованието Красимир Вълчев за ясно фиксиране на броя часове по майчин език, които да бъдат определени нормативно.

 

Поискали са още в училищата да се назначат достатъчно учители по турски език, както и да се отпечатат нови учебници по турски език, тъй като последните издадени са през далечната 1992 г.

 

Кметовете от Кърджалийско са настояли още за възстановява на длъжността експерт по турски майчин език в Регионално управление на образованието.

 

Кметът на Кърджали Хасан Азис предупреди, че ако държавата в лицето на официалните институции – училищата, не се занимава с въпроса за изучаването на майчин турски език, тази ниша ще бъде заета от други органи, организации, неправителствени и всякакви други, които ще изкривят напълно изучаването на майчиния език.

Коментари ( 0 )