IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
08:50 | 23 март 2018
Обновен: 21:51 | 18 април 2024

Предупреждават за сняг, вятър и поледици в страната

Жълт код е обявен за Варненска област

По материала работи: Пламен Янков
Предупреждават за сняг, вятър и поледици в страната

Днес от югозапад валежите временно ще отслабват и в много райони за кратко ще спрат, но привечер от юг отново ще се активизират, съобщава Дарик. Североизточният вятър ще отслабне, ще се ориентира от северозапад и в източната половина от страната ще е умерен, по Черноморието и временно силен.

 

Максималните температури в по-голямата част от Северна България ще са около нулата – там ще вали сняг, в Южна и по Черноморието – до 6-8 градуса и там снегът временно ще преминава в дъжд, и има условия за обледяване на проводници. Над планините ще бъде облачно със снеговалежи, които през деня временно ще отслабнат, на места и ще спрат, но вечерта от юг отново ще се активизират. Ще духа умерен север-северозападен, по билата силен юг-югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 1 градуса, на 2000 метра – около минус 5 градуса.
карта

 

Над Черноморието ще е облачно с валежи, като през деня снегът ще премине дъжд. Ще духа умерен и временно силен северозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 6-8 градуса. Температурата на морската вода е 7°. Вълнението на морето ще е 4 бала.

 

Оранжев код за снеговалежи и вятър е обявен за девет области на страната за 23 март, петък, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението е в сила за областите Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Силистренска и Шуменска. В тези области метеоролозите предупреждават за продължаващи снеговалежи и нова снежна покривка над 20 см. В комбинация със силния вятър остават условията за виелици и навявания.

 

Жълт код за сняг и силен вятър е обявен за областите Добричка и Варненска. Прогнозата за тези области е, че валежите от сняг ще продължат. По крайбрежието през деня временно ще преминат в дъжд. Ще духа силен север-северозападен вятър.

 

Жълт код за сняг и поледици е обявен за седем области в южната част на страната. Предупреждението е в сила за областите Пловдивска, Кърджалийска, Старозагорска, Хасковска, Сливенска, Ямболска и Бургаска. В тези области през нощта снеговалежите ще продължат. През деня те временно ще отслабнат, а със слабо повишение на температурите снегът ще премине в дъжд. Възможни са поледици, предупреждават синоптиците.

 

Жълт код за дъжд и сняг е обявен за Благоевградска област. Там в нощните часове валежите ще са от сняг, през деня по долината на Струма - отново дъжд.

 

В останалите области на страната е обявен жълт код за сняг, като в тези райони с прекъсвания валежите от сняг ще продължат и снежната покривка ще продължи да се натрупва.

 

През нощта срещу събота в по-голямата част от страната отново ще вали сняг.

В събота ще преобладава облачно време, на места ще превали слаб сняг. Вятърът в Западна България ще стихне. Сутрешните температури ще са отрицателни – в Северна България ще са и под минус 5 градуса, дневните ще са предимно между 0 и 5 градуса. В неделя ще има временни разкъсвания и намаления на облачността. Вятърът ще се ориентира от юг-югоизток и ще се затопля, повече в източната половина от страната, където вятърът ще е умерен. След временно спиране на валежите, към вечерта от юг-югозапад ще завали дъжд. 

 

В началото на следващата седмица затоплянето ще продължи, но в много райони, главно в Южна и Източна България ще превалява дъжд.

Коментари

Новини Варна