IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
16:14 | 14 юни 2018
Обновен: 00:06 | 23 март 2024

Наложиха възбрана върху яйцата от птицеферма в с. Дончево

Там беше установено огнище на птичи грип

По материала работи: Пламен Янков
Наложиха възбрана върху яйцата от птицеферма в с. Дончево

Наложена е възбрана върху произведените яйца в птицефермата в добричкото село Дончево,където беше установено огнище на инфлуенца, съобщава bTV.

 

Изпратени са писма до всички търговски обекти, заредили яйца от обекта през последните две седмици, като възбранената за продажба продукция ще бъде унищожавана на място в магазините, съобщиха от пресцентъра на областната управа.

 

В животновъдния обект в Дончево се отглеждат общо 551 300 птици. Повишена смъртност е констатирана в производствени халета с общо около 320 000 птици, посочват от областната управа след заседание на областната епизоотична комисия.

 

Днес ще се пристъпи към хуманно умъртвяване на птиците в две от помещенията, във  всяко от които има по 16 000 броя.

 

Резултатите от взетите проби в обекта са потвърдили наличието на инфлуенца от типа Н5. Очакват се лабораторните резултати за втората част на вируса.

 

Първичното огнище на инфлуенца, тип А, в обекта е обявено със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните от 13 юни.

 

Дончево е в 10-километровата санитарна зона около фермата в село Стефаново,в която в края на май за втори път бе констатирано огнище на инфлуенца и бяха унищожени 57 000 патици и новоизлюпени птици. За първи път заразата в тази ферма пламна през октомври 2017 г., когато бяха ликвидирани 11 000 птици.

 

Предстои областната епизоотична комисия да вземе мерки за завишен биологичен контрол в цялата Добричка област,за да се препятства разпространението на заразата.

Коментари

Новини Варна