IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
08:35 | 19 юли 2018
Обновен: 05:30 | 10 април 2024

Отлагат евтаназията на животни

Чакат резултати от изследване на добитък в съседни райони

По материала работи: Пламен Янков
Отлагат евтаназията на животни

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

 

 

Няма да се евтаназират животни днес. Това е решил на заседание късно снощи междуведомственият координационен щаб, който беше създаден заради огнищата на чума. От МВР съобщават, че е решено планираната за днес евтаназия на доказано заразени животни да бъде отложена, съобщава Bulgaria ON AIR, цитирана от dnes.bg.


Повод за заседанието са били очакваните резултати от пробите, взети от райони, съседни на установените огнища на заразата. Взето е решение също така да бъде засилен контролът на движението на хора и преместването на животни и животински продукти от и към зоните с огнища на чума, както и активна дезинфекция на 10-километровата зона около заразените места.

 

Ще се изчакат резултатите от изследване на животните от съседните райони, а следващото заседание на координационния щаб започва в този час.

 

А засилено полицейско присъствие посреща автомобилите по пътищата в Област Хасково. Причината е опасността от разпространение на чумата от Ямболско. Служителите на реда проверяват камиони и микробуси заради опасността от нелегално превозване на овце и кози.

 

Засилен контрол заради опасност от пренасяне на заразата има и на граничния пункт с Турция. Там всяко превозно средство се дезинфекцира. Автомобили и камиони се проверяват и за храни или суровини, чрез които може да се пренесе болестта.

Коментари

Новини Варна