АГ-то в Карлово пред затваряне
Имат един анестезиолог и оборудване за... музея
Публикувана: 10 Aug 2018 | 14:09

Карлово може да остане през акушеро-гинекологично отделение. В родния град на Апостола се раждат около 350 деца годишно и въпреки това Здравната каса спира финансирането на отделението в болницата.

 

Медиците разказват, че оборудването е толкова старо, че е вече за музея. Гинекологичния им стол е на 40 години.

 

Последното бебе родено в Карлово се казва Мартин, а вероятно ще остане и последното в историята. Най-близкото родилно е в Пловдив – на 60 км.

 

Майката на Мартин споделя пред bTV, цитирана от dnes.bg, че раждането е започнало през нощта и ако е трябвало да отиде до Града под тепетата, може би е щяло да има усложнение.

 

Д-р Цветан Петров е единственият анестезиолог в родилното отделение на Карлово. За да има АГ-отделение обаче трябват поне двама, а заради липсата Здаравната каса спира парите.

 

Д-р Петров е сам. Друг желаещ да работи като анестезиолог при тези условия няма. Стартовата заплата за позоцията, от която зависи ще има ли родилно в радиус от 60 км, е 1000-1500 лева. В чужбина условията са в пъти по-добри. Единственият анестезиолог е на мнение, че не само заплащането, но и грижата за сградата, средата и оборудването отблъскват младите.

 

Стопанин на болницата е общината. Според градската управа парите на болницата са спрени незаконно, а гастролиращите лекари на по половин щат от Казанлък запълват необходимата бройка анестезиолози.

 

Според кмета и зам.-кмета зад решението стоят икономически интереси на частни клиники в Пловдив. Община Карлово обжалва заповедта на Здравната каса и чака решението на Административния съд. Това решение, ще определи дали в Карлово ще се раждат деца или не.

Коментари ( 0 )