IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
18:21 | 13 август 2018
Обновен: 14:37 | 19 април 2024

Потънал US кораб изпуснал мазута край Созопол

Няма опасност за екологията, уверяват институциите

По материала работи: Ставри Таргов
Потънал US кораб изпуснал мазута край Созопол

Няма опасност за екологията и плажуващите край Созопол заради разлива на мазут от потънал през 1921 година кораб, успокои областният управител на Бургас Вълчо Чолаков на извънредна пресконференция.

 

Той уточни, че в петък е получен сигнал за това, че от съдовете на потънал кораб край Созопол излиза някаква течност. Морска администрация моментално е взела необходимите мерки.

 

"Изследвана е на място ситуацията, поставени са бонови заграждения. Към настоящия момент ситуацията е овладяна", посочи още Чолаков, цитиран от "Фокус".

По разпореждане на премиера Бойко Борисов транспортният министър Ивайло Московски и министърът на екологията Нено Димов са се присъединили към организираната оперативна среща на кмета и областния управител на Бургас.

 

"Няма никаква опасност за околната среда и туристическия сезон", категоричен беше министър Димов. Той съобщи, че вчера са взети проби от ИА "Морска администрация" от твърдата фракция на самото място на разлива. Днес те са изпратени в лаборатория на Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) в Плевен, която има необходимото оборудване и апаратура, за да направи анализ на веществото.

 

Трябва абсолютно всички към момента да бъдат спокойни, защото дори минималния разлив, който е допуснат, предполагам от бурята и силните подводни течения, е овладян, заяви министър Московски. Той уточни, че има много подробна информация относно разположението на самите танкове за гориво.

 

От резервоарите, където се съхранява мазутът, към момента има частични разливи, които вече са оградени, което не позволява разпространението на тези разливи.

 

Ивайло Московски посочи също, че и днес ще бъде направен оглед, като включително ще бъде пуснат и дрон да заснеме цялата обстановка на мястото.

 

От пресконференцията стана ясно още, че министерството на транспорта преговаря с две фирми, които да започнат източване на мазута от потъналия през 1921 г. американски кораб.

 

Министрите отрекоха категорично версията, че мазутът, който се появи в последните дни на плажовете около Созопол имат връзка с изпуснатия мазут от танкера.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна