IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
18:59 | 8 септември 2018
Обновен: 12:27 | 28 март 2024

Миню Стайков остава в ареста

Адвокатът му твърди, че е „пришит“ към делото

По материала работи: Пламен Янков
Миню Стайков остава в ареста

Бизнесменът Миню Стайков, шуреят му Белун Хазърбасанов и синът на карнобатския кмет Иван Димитров остават за постоянно в ареста, реши Специализираният наказателен съд.

 

Те бяха задържани след разбиването на фабрика за нелегални цигари в Карнобат, нанесла щета на бюджета в размер на 70 млн. лв.

 

Първоначално бяха арестувани 10 души, а обвинения бяха повдигнати на 8, сред които – и Стайков. Те ще отговарят за участие в престъпна група за пране на пари, данъчни измами и търговия с незаконни цигари.

 

Според съдията по делото може да се направи обосновано предположение за участието на Стайков в престъпната група. Също така имало доказателства, че той е създал условия и организация за извършване на данъчни престъпления, чрез регистриране на голям брой търговски дружества на свързани с него лица, които той реално контролира.

 

От документите по делото съдът установи още, че може да се направи обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия Хазърбасанов към престъпната група. Той също контролирал търговски дружества, регистрирани на негово име и други лица, които евентуално са създадени с цел извършване на данъчни престъпления.

 

Обосновано предположение за участие в организирането на дейността по производството на цигари без бандерол има за Иван Димитров, според съдебния състав. За данъчни престъпления обаче нямало данни.

 

Опасност за укриване няма за никого от обвиняемите, каза още съдията, цитиран от БТА и bTV. Като допълни обаче, че има опасност те да извършат нови престъпления.

 

Кметът обяви, че синът му не е знаел за незаконното производство, а адвокатът на Миню Стайков обяви, че клиентът му е „пришит” към делото.

 

Определението на съда може да се обжалва.

Коментари

Новини Варна