Паметникът на Съветската армия осъмна залят и с моторно масло
Това се случва точно на 9 септември
Публикувана: 9 Sep 2018 | 11:58

Пореден вандалски акт над Паметника на Съветската армия в София.
На 9 септември, една от най-спорните дати в историята ни, неизвестни засега напръскаха монумента с бяла боя.
Освен това заляха и стълбите към него с моторно масло.

Служители на Столичната община, които бяха изпратени, за да изчистят паметника, обясниха пред Dnes.bg, че вандалският акт е бил извърнен около 3, 15 часа през нощта.

 

Един от тях се беше заел да слага пясък върху моторното масло, а друг чистеше боята, така че монументът да е в нормалния си вид днес следобед, когато активисти на БСП ще поставят цветя пред него.
Не за пръв път Паметникът на Съветската армия е обект на вандализъм.

 

Последният случай беше през юли миналата година, когато някой беше написал на него "БКП са терористи".
През февруари 2014 г. пък осъмна с надписи "Слава на Украйна" и "Капутин". Над тях бе нарисувано украинско знаме, а една от фигурите на войниците от скулптурната композиция бе боядисана в цветовете на Украйна - синьо и жълто.

 

През август 2013 г. паметникът беше с боядисани в розово войници, а под тях имаше надписи на чешки и български език: "България се извинява !!!" и "Прага '68" по повод 45 г. от потушаването на Пражката пролет, когато войски на Варшавския договор нахлуват на чешка територия.

 

През лятото на 2011 г. войниците бяха преобразени в известни комикс герои като Супермен и Батман, а под тях авторите оставиха мото "В крак с времето".

 

Dnes.bg

Коментари ( 0 )