IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
16:40 | 12 септември 2018
Обновен: 22:54 | 18 април 2024

Археолози откриха квартал на бедни в Перперикон

Той датира от времето на цар Иван Александър

По материала работи: Пламен Янков
Археолози откриха квартал на бедни в Перперикон

Средновековен квартал от времето на цар Иван Александър, датиран към 13-14 век, разкри през това археологическо лято екипът на професор Николай Овчаров. Това беше обявено на пресконференция в края на тазгодишните разкопки, съобщи БТА, цитирана от bTV.

 

Кварталът се намира в южната част на Перперикон, точно под Акропола и в непосредствена близост до Двореца-светилище от тракийския период. В него ясно са очертани над 10 сгради, където според професор Овчаров е живяло бедно християнско население, за което се съди по големината на помещенията и намерените керамики и християнски кръстове, датирани към 1320-1350 година.

 

Археологът уточни, че "кварталът на бедните", както още го нарече, няма да бъде консервиран, защото през 2019 година археолозите ще продължат да проучват това място, като идеята е да бъдат разкрити находки от по-древни периоди и подходи към двореца светилище и Акропола.

 

Пред журналисти днес екипът на професор Овчаров отвори четири раннохристиянски гробници от 5-6 век, вкопани в скалата, два от които детски. Те се намират до ранната ранно християнска базилика от 6-и век, разкрита преди три години в южната част на Перперикон. "Явно тук става въпрос за голям некропол, който е разположен в западна посока, но това ще установим следващата година, когато продължим разкопките", каза професор Овчаров.

Коментари

Новини Варна