Археолози откриха квартал на бедни в Перперикон
Той датира от времето на цар Иван Александър
Публикувана: 12 Sep 2018 | 16:40

Средновековен квартал от времето на цар Иван Александър, датиран към 13-14 век, разкри през това археологическо лято екипът на професор Николай Овчаров. Това беше обявено на пресконференция в края на тазгодишните разкопки, съобщи БТА, цитирана от bTV.

 

Кварталът се намира в южната част на Перперикон, точно под Акропола и в непосредствена близост до Двореца-светилище от тракийския период. В него ясно са очертани над 10 сгради, където според професор Овчаров е живяло бедно християнско население, за което се съди по големината на помещенията и намерените керамики и християнски кръстове, датирани към 1320-1350 година.

 

Археологът уточни, че "кварталът на бедните", както още го нарече, няма да бъде консервиран, защото през 2019 година археолозите ще продължат да проучват това място, като идеята е да бъдат разкрити находки от по-древни периоди и подходи към двореца светилище и Акропола.

 

Пред журналисти днес екипът на професор Овчаров отвори четири раннохристиянски гробници от 5-6 век, вкопани в скалата, два от които детски. Те се намират до ранната ранно християнска базилика от 6-и век, разкрита преди три години в южната част на Перперикон. "Явно тук става въпрос за голям некропол, който е разположен в западна посока, но това ще установим следващата година, когато продължим разкопките", каза професор Овчаров.

Коментари ( 0 )