IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
18:23 | 21 септември 2018
Обновен: 22:57 | 18 април 2024

Обмислят улесняване при изписването на скъпоструващи лекарства

Джипитата искат и удължаване на срока на валидност на зелената рецепта, който в момента е 7 дни от издаването й

По материала работи: Пламен Янков
Обмислят улесняване при изписването на скъпоструващи лекарства

Да се улесни изписването на скъпоструващи лекарства, което се извършва посредством протоколи, предложиха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Пред Дарик от организацията обясниха, че идеята е джипитата да спрат да преписват данните от протоколите върху отделна рецепта, каквато е практиката към момента.


Промените се отнасят до Наредба 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарства, която не е обновявана от 2014 г., обясни пред Дарик д-р Румен Алексов от сдружението. Според джипитата това била процедура, която бави пациентите от една страна и създава условия за неволни грешки от страна на общопрактикуващите лекари.

 

Той разясни и правилата сега: "Назначава се протокол или от специализирана комисия, или от специализирана клиника, който се заверява в Районните здравноосигурителни каси, след което се донася при нас, общопрактикуващите лекари най-често, да бъдат преписани данни от протокола върху една друга бланка, която е рецепта". "Ние предлагаме да няма такова разкарване, или такова преписване. Да може директно назначеното лечение по протокола пациентът да може да го получи в рамките на шест месеца, за колко се издава и самия протокол", поясни д-р Алексов.  


Джипитата искат и удължаване на срока на валидност на зелената рецепта, който в момента е 7 дни от издаването й. "Много често пациентите идват при нас, когато им е удобно, а купуват лекарствата, когато имат възможност. Ние предложихме 30 дни да е валидността на рецептата", мотивира предложението д-р Алексов.


Друго от предложенията гласи лекарствата за хронични заболявания при диспансеризация да се изписват за половин година.

Коментари

Новини Варна