IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
17:43 | 22 септември 2018
Обновен: 23:51 | 22 март 2024

Нов протест: Работници от заводите, свързани с Миню Стайков, блокираха жп линията за София

Хората се притесняват за прехраната си и отново изразиха недоволството си от затварянето на фабриките

По материала работи: Пламен Янков
Нов протест: Работници от заводите, свързани с Миню Стайков, блокираха жп линията за София

Протестиращи работници от запечатаните заводи, свързани с Миню Стайков в Карнобат блокираха жп линията за София с празен автобус, съобщи bTV.


Те отново се събраха на протест, за да изразят недоволството си от затварянето на обектите.


По-късно автобусът беше изтеглен от релсите и движението на влаковете, които изчакваха, беше пуснато.

 

Десетки пътници останаха блокирани на гарата в Стралджа, а от БДЖ бяха в готовност да ги извозят с автобуси.

 

Затворени са три фабрики за производство и бутилиране на алкохол – две в село Церковски и една в съседното село Венец. В тях по изчисления на компанията, заедно със заетите по кампанията за прибиране на гроздето, работят между 2 и 3 хиляди души.


„Притесненията ни са от това, че загубваме прехраната си. Тези хора тук имат ученици, имат студенти. Искаме да знаем по чие разпореждане от вчера складовете на Винпром „Карнобат” и „Сис Индустрис” бяха запечатани. Питайки вчера представителите на Агенция „Митници”, на нас ни казаха, че по устна заповед се запечатва от най-високо ниво. Искаме да знаем кое е това най-високо ниво”, каза пред bTV една от протестиращите.


„Продължаваме борбата за хляб, за да спрем своеволията на това високо ниво”, посочи и друг служител.

 

Сред протестиращите беше и Господин Вълков, който е оператор в завода и работи с жена си. „Няма кой да ни плати ток, няма кой да ни плати вода. Имам и дъщеричка на 5 години, каталясваме отвсякъде! Вижте колко хора са – къде ще може да започнат тези хора работа другаде? Кой завод в Карнобат ще ги побере”, попита той.

 

Проверките започнаха преди повече от 2 седмици, когато при акция на спецпрокуратурата беше арестуван Миню Стайков заедно с още 10 души. Тогава Във всичко обекти, свързани с бизнесмена, влязоха данъчни, а в тези три фабрики, които на практика представляват и данъчни складове заради акцизните стоки – и митничари.

 

Според Агенция „Митници” са открити сериозни нарушения и за да бъде проверена документацията, се налага фабриките да бъдат запечатани, първоначално за срок от 48 часа.

 

От управата на завода заявиха, че действията на митническите власти са неоснователни. 

 

Според търговския директор Емил Пилев данъчните складове са запечатани, без да бъде показана никаква писмена заповед. „Ние сме в гроздоберна кампания, пред завода има 200 тона грозде, има 4000 тона грозде само от нашите собствени лозя, които не са прибрани”, допълни той.

 

Търговският директор подчерта, че винаги са съдействали на проверяващите. „На нас досега не ни е показан нито един акт за някакви констатирани нарушения”, категоричен беше той. По думите му на ден от заводите излизат най-малко 20 камиона с вина и спиртни напитки, а всеки камион има по 30 палета.

 

Продукцията в камионите гние вече трети ден. Ако не бъде приета, най-вероятно ще бъде изхвърлена. Това е продукцията на външни производители и лозари, която се изкупува, и те също не могат да си предадат гроздето, казаха още от заводите. 

 

„Гледам 340 декара лозя, днес имахме уговорка да започваме да берем и не знам какво ще стане с нашето грозде”, каза Илия Трендафилов, лозар от Сливен. Той беше категоричен, че няма къде другаде да изкупят продукцията му.

 

За да тушира напрежението, на място дойде и началникът на митницата в Бургас Валери Стефанов. Той обясни, че заводите са запечатани, тъй като в резултат на проверките са констатирани тежки нарушения на акцизното законодателство. За някои от тях е сезирана и прокуратурата с оглед на данни за извършено престъпление. Образувано е досъдебно производство по случая.

 

„Данъчните складове са запечатани за срок от 48 часа. Готова продукция не може да излиза от тях. Единственото разрешение, което е издадено, е за гроздето, което е заявено и закупено да влиза свободно и безпрепятствено на производствените площадки на заводите”, каза още Стефанов.

Коментари

Новини Варна