IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
10:09 | 23 септември 2018
Обновен: 06:55 | 18 март 2024

Ретро влак с парен локомотив ще пропътува днес разстоянието от Горна Оряховица до Трявна

По материала работи: Борис Проданов
Ретро влак с парен локомотив ще пропътува днес разстоянието от Горна Оряховица до Трявна

Ретро влак с парен локомотив и личния вагон-салон на цар Борис Трети ще пропътува днес разстоянието от Горна Оряховица до Трявна по повод 110-ата годишнина от обявяването на независимостта на България. На гара Трапезица ще бъдат пресъздадени събитията, случили се във Велико Търново на 22 септември 1908 година.

 

Композицията ще бъде теглена от единия от двата останали в света парни локомотиви от модификацията 16.27. БДЖ купува своя локомотив от Австрия през 1952 година.

 

По обяд на гара Трапезица пътниците и гостите на Велико Търново ще могат да наблюдават едночасова мащабна възстановка за провъзгласяването на Независимостта, разказва Нелина Църова от дирекция „Култура и туризъм" в община Велико Търново:

 

Ще бъде направена арката от зеленина, с която на времето е посрещнат княз Фердинанд. Така наречената представителна военна рота ще бъде сформирана от членове на клуб „Традиция" и подкрепена от Националния военен университет. Духовият оркестър на община Велико Търново ще изпълни тогавашния химн „Шуми Марица".

 

КРОСС

Коментари

Новини Варна