IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
12:48 | 26 септември 2018
Обновен: 22:08 | 24 април 2024

Как да разпознаем симптомите на западнонилската треска?

84-годишен мъж от ямболско село е починал със съмнения за заразата

По материала работи: Пламен Янков
Как да разпознаем симптомите на западнонилската треска?

Западнонилската треска започна да се проявява и в България. 84-годишен мъж от ямболско село е починал със съмнения за зараза от западнонилска треска. По последни данни от началото на 2018 г. в страната има няколко случая на заразени със западнонилската треска.


„В началото на лятото предупредихме, че трябва да се вземат мерки срещу комари заради западнонилската треска. Само от миналата седмица потвърдените случаи са четири“, каза пред NOVA директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

 
На 200 души, ухапани от комари, които носят западнонилска треска, заболява само един. Пикът на заболяването е през есента, обясни професорът и допълни, че се очакват още случаи.


Според него е необходимо да се вземат редица предпазни мерки, като ползване на препарати против насекоми, поставяне на комарници по прозорците и да не се посещават места, където има много комари.

 

„Проявата на заболяването е със засягане на централната нервна система. Човек губи съзнание или се дезориентира. Не може да каже името си и не знае къде се намира. Тогава трябва да бъде изпратен в болница, в неврологична клиника, където лечението на инфекцията е само симптоматично. Лечение срещу самия вирус няма. Обикновено от 10 заболели с възпаление на мозъка, 8 или 9 оздравяват след няколко месеца“, каза още директорът. 

 
Кантарджиев допълни още, че е много важно напролет, преди разлистването на дърветата, да се вземат мерки за унищожаване на комарите във водоемите.

Коментари

Новини Варна