IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
21:25 | 13 октомври 2018
Обновен: 13:49 | 28 март 2024

Почина млад мъж, чакащ белодробна трансплантация

Операцията, на която той трябваше да се подложи, обаче не се извършва в България, а чуждестранните клиники в ЕС са отказвали да го приемат

По материала работи: Пламен Янков
Почина млад мъж, чакащ белодробна трансплантация

29-годишният Адриан Петков е починал в болница в очакване на белодробна трансплантация. Петков страдаше от муковисцидоза - заболяване, с което е диагностициран още като дете. Операцията, на която той трябваше да се подложи, обаче не се извършва в България, а чуждестранните клиники в ЕС са отказвали да го приемат заради изтекло споразумение между страната и организацията "Евротрансплант".

 

През последните дни Министерството на здравеопазването е успяло да организира изпращането на Адриан в болница в Италия, в която да бъде продължено лечението му.

 

Състоянието му е било противопоказно за извършване на трансплантация, затова целта е била първо той да се подобри, а след това да премине операция.

 

"При него бяха налице много усложнения от болестта, които са били причина днес за внезапно настъпило допълнително услложнение, с което нашите екипи не успяха да се справят", казва д-р Георги Хинков от Правителствена болница.

 

За трансплантация на бял дроб в България чакат още 16 души, съобщава bTV.

Коментари

Новини Варна