IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
12:29 | 17 октомври 2018
Обновен: 19:06 | 19 април 2024

България се извини на Япония заради надписа „Локо София“

От Министерството на външните работи осъдиха действията

По материала работи: Пламен Янков
България се извини на Япония заради надписа „Локо София“

Министерството на външните работи на България поднесе извинения на Япония заради надписа "Локо София", който се появи върху Мемориалния комплекс на мира в Хирошима, посветен на жертвите на атомната бомба от 6 август 1945 г., съобщи bTV.

 

Паметникът на културата, който е под защитата на ЮНЕСКО, осъмна с надписи с черен спрей, включително и името на българския тим от Втора професионална лига.

 

От българска страна този вандалски акт бе осъден строго.

 

"С възмущение посрещнахме новината за хулиганската проява срещу Паметника на мира в Хирошима. Намираме за възмутително и крайно неуместно изразяването на футболни пристрастия върху този световен паметник на културата на ЮНЕСКО в памет на жертвите на ядрените бомбардировки. Категорично осъждаме посегателството и поднасяме извинения на приятелска Япония.", пишат от МВнР.

 

Двама българи бяха задържани по случая. Официални източници съобщиха за NOVA, че двамата мъже са служители на Националната опера. 

Коментари

Новини Варна