IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
11:48 | 20 октомври 2018
Обновен: 23:11 | 18 април 2024

Китай иска визови и митнически облекчения за туристите си

Те са на 13-о място по посещаемост у нас, стана ясно на форум в НДК

По материала работи: Пламен Янков
Китай иска визови и митнически облекчения за туристите си

Китай иска визови и митнически облекчения за туристите си. Това стана на среща в НДК с над 700 делегати от Централна и Източна Европа и Китай и над 300 представители на бизнеса и местните власти.

 

Глобално мислене и действие на местно ниво е акцентът на инициативата, която е продължение на форума 16+1 на европейските държави и Китай, който се проведе в София през юли.

 

"Отдаваме голямо значение на свързаността с Китай, не само транспорт и инфраструктура, а и туризъм, информационни технологии, малки и средни предприятия, индустриални зони и селско стопанство", обяви министърът на българското председателство на ЕС Лиляна Павлова, цитирана от bTV. 

 

Премиерът Бойко Борисов обясни, че днешният форум се реализира в момент, когато в Брюксел е приключила срещата на Европейския съюз с Азия.

 

"В Брюксел бяха очертани големите възможности на нашия пазар. 60% от населението и 70% от БВП в света са Европа с Китай, но сме в ситуация с наложени санкции от САЩ за Китай. Ако приемем, че свободният пазар и конкурентността са движещи сили, санкциите са прътът в колелата, който спира и променя конкурентността на бизнеса", обяви българският премиер.

 

Цао Дзиенмин, заместник председателят на Китайското народно събрание, поиска визови и митнически облекчения за китайските туристи и обяви, че практическото сътрудничество продължава да се развива.

 

Китайските туристи са на 13-о място по посещаемост у нас, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. От 3 на 10 млрд. щатски долара растат инвестициите на Китай в Централна и Източна Европа. Европейските държави са инвестирали 1,4 млрд. долара в Китай. От 200 хиляди до 1 милион са се увеличили посещенията на туристи.

 

Китай подкрепя европейската интеграция, един проспериращ ЕС ще е важен компонент за нашето сътрудничество, обяви Цао Дзиенмин.

Коментари

Новини Варна