IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
08:58 | 20 октомври 2018
Обновен: 07:44 | 28 март 2024

Критичен спад в нивото на река Дунав, има заседнали кораби

Наводненията в Централна и Западна Европа от началото на лятото отстъпиха преди седмици с високи температури и липса на валежи

По материала работи: Пламен Янков
Критичен спад в нивото на река Дунав, има заседнали кораби

Критично ниско е нивото на Дунав, особено в германския и унгарския участък на реката. Там има заседнали пасажерски кораби, които не могат да продължат по маршрутите си. В българската част два товарни кораба са заседнали в района на Русе, съобщава БНТ.

 

Наводненията в Централна и Западна Европа от началото на лятото отстъпиха преди седмици с високи температури и липса на валежи. В дунавските пристанища на Виена са блокирани 20 пасажерски кораба. Туристите са изправени пред избор: или да продължат круиза по суша с автобус, или да чакат да завали.

 

В Унгария реките са достигнали рекордно ниско ниво, така че Дунав не може да разчита на притоци. Внушителното езеро Балатон се е свило до минимум.

 

В българския участък край Русе пасажерските кораби все още се придвижват. Проблеми изпитват товарните, които газят по-дълбоко. Два от тях са заседнали.

 

Най-тежко е състоянието в речните участъци, които не са драгирани. Един от тях е в района на силистренското село Попина. Там в момента е маркиращият кораб "Вит", който вече е обозначил нов плавателен път.

 

Засега основният затруднител на корабоплаването е в района на Попина, на остров Гарван, където дълбочините са от порядъка на 2.10 - 2.20 м. Но се надяваме колегите, като извършат хидрографските дейности след маркиране на новия път, да имаме по-добри условия за тези, които пътуват, отбелязва Инж. Павлин Цонев - изпълнителен директор на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по река Дунав. 


Ако не завали, прогнозата за следващите дни е нивото на Дунав да продължи да се понижава и обстановката по реката още да се усложни.

Коментари

Новини Варна