IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
21:39 | 11 декември 2018
Обновен: 21:11 | 21 март 2024

АПИ: 99% от водачите не спазват скоростта край Своге

На пътя поставяли най-високия клас системи за обезопасяване

По материала работи: Пламен Янков
АПИ: 99% от водачите не спазват скоростта край Своге

На пътя Своге - София се поставя най-високият клас обезопасителни системи, каквито има на автомагистралите.

 

Това е съобщил шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов, който днес заедно с инж. Дончо Атанасов - член на УС на АПИ, е проверил работата на фирмата, монтираща новите мантинели в отсечката, съобщи dnes.bg.


По думите на Глосов, въпреки че поставянето на ограничителни системи в населеното място не е отговорност на АПИ, е поет ангажимент пред жителите на Своге и по разпореждане на премиера това да се направи до 12 декември, за да се повиши безопасността на движение в отсечката.

 

Преди това е било невъзможно да се предприемат каквито и да било дейности заради продължаващото досъдебно производство, съобщиха от пресцентъра на АПИ. В края на ноември в агенцията е получено и указание от Върховната административна прокуратура, в което се посочва, че в срок от един месец трябва да се предприемат действия за обезопасяване на отсечката.

 

Глосов е посочил, че новото съоръжение е трябвало да се постави от общината, тъй като участъкът е на тяхна територия, общината събира таксите от билбордове по трасето в населеното място и издава разрешенията за строеж на търговски обекти.

 

Атанасов е заявил, че монтажът на мантинелата в Своге се изпълнява въз основа на разработения график. Според него изказвания от различни хора по темата, представящи се за пътни експерти, са опит да се прави политически ПР на гърба на агенцията и на правителството, защото се е знаело, че днес започва монтирането на мантинелата в участъка на инцидента.

 

За да се монтира такова съоръжение, независимо дали е на пътя София - Своге, или на друг път, трябва да се изготви проект, съгласно нормите за проектиране, и това е направено, е подчертал Атанасов. Той е заявил, че целият 80-километров път през Искърското дефиле ще бъде обезопасен и проектът ще бъде надграден, съгласно направения одит по пътна безопасност.

 

Целта ни е да се гарантира безопасността на пътуване през дефилето, въпреки че според данните от трафик камерите 99 на сто от превозните средства не спазват ограничението на скоростта от 30 км/ч в участъка в момента, е подчертал Атанасов.

Коментари

Новини Варна