IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
17:57 | 11 декември 2018
Обновен: 23:25 | 18 април 2024

Около 118 млн. лв. бонуси са раздадени в държавната администрация

Най-поощрявани са във финансово министерство, Горанов дал 43 млн.

По материала работи: Пламен Янков
Около 118 млн. лв. бонуси са раздадени в държавната администрация

Около 118 млн. лв. бонуси са раздадени в държавната администрация през изминалата година, пресметнаха от БСП.

 

Данните оповести Драгомир Стойнев на база запитване и отговори от отделните министерства.


"Когато администрацията не си върши работата, правителството на ГЕРБ увеличава числеността й, стимулира я постоянно при положение, че за младите семейства тази година няма абсолютно нищо", обобщи той, цитиран от БТА и dnes.bg.

 

От "Позитано" 20 питат какво ще се случи с излишъка от над 2 млрд. лв в края на годината, за който МС ще вземе решение, по думите на Стойнев, "на тъмно", без санкцията на НС.

 

"Пари в държавата има, който казва, че ги няма, не казва истината", подчерта той.

 

Според разбивката, представена от левицата, най-много бонуси са получили в Министерството на финансите - общо над 43 млн. лв., в МТСП са - около 13 млн. лева заедно с второстепенните разпоредители, в правосъдното ведомство били раздадени - 1,100 млн., Агенцията по вписвания - 1,275 млн. лева, над 2 млн. на МОСВ, за Летище "София" - 1,465 млн. под формата на бонуси.

 

От левицата коментираха и скандала от последните дни около храненето на военнослужещите, което от три години насам се прави без обществена поръчка.

 

"През 2015 г. изтича договорът, обявена е обществена поръчка, но започват дълги обжалвания", припомни Атанас Зафиров. По думите му, министърът на отбраната Красимир Каракачанов е нарушил закона, защото не е изпълнил постановление на петчленен състав на ВАС, че поръчката за хранене трябва да бъде продължена.

 

Вместо това МО дава пари на ръка на войниците.

 

"Каракачанов за пореден път говори "за някакви тарикати в системата на отбраната, които искат да вземат едни пари. Питаме кои са тарикатите, опитали се да откраднат едни 31 млн. лв. от храненето в армията, готов ли е да каже имената на лобистите-депутати и слага ли себе си сред тях", коментира Зафиров.

 

Красимир Каракачанов нарушил и втори път закона, според социалистите, във връзка с казус със зимни полеви обувки, за които се дават около 250 лв. за чифт, докато преди две години в магазинната мрежа същите са били 129-130 лв. за чифт. МО за това също трябвало да даде обяснения.

Коментари

Новини Варна