IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
15:46 | 16 януари 2019
Обновен: 23:37 | 18 април 2024

ВАС отмени промените в плана за управление на Национален парк "Пирин"

Така, гласуваните от кабинета преди две години промени, които доведоха до протести на природозащитници, няма да влязат в сила

По материала работи: Пламен Янков
ВАС отмени промените в плана за управление на Национален парк "Пирин"

Върховният административен съд отмени промените в плана за управление на Национален парк "Пирин". Решението е окончателно, съобщи Би Ти Ви.

 

Така, гласуваните от кабинета преди две години промени, които доведоха до протести на природозащитници, няма да влязат в сила.

 

Делото започна след жалба на Министерския съвет и министъра на околната среда и водите, след като миналото лято тричленен съдебен състав реши, че промените нарушават Закона за защитените територии и разпоредби от международното право.

 

И двата състава на Върховния административен съд обясняват, че на такива места законодателството ни разрешава само ремонт на изградени пътища и спортни съоръжения, но не и строежа на нови. 

 

Министърът на околната среда и водите е бил длъжен да извърши екологична оценка, за да се прецени дали са изпълнени целите на закона, се казва още в съдебното решение.

Коментари

Новини Варна