IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
21:22 | 22 януари 2019
Обновен: 23:40 | 18 април 2024

НАП по петите на фирми, обявили стоки за милиони на склад

Така търговците си спестяват плащането на Данък печалба и ДДС

По материала работи: Пламен Янков
НАП по петите на фирми, обявили стоки за милиони на склад

Данъчните тръгнаха на масови проверки по обекти, в които се твърди че се държат на склад стоки за милиони, съобщи Би Ти Ви. Обявявайки, че продукцията не е продадена, а стои като запас, търговците си спестяват плащането на данък печалба и ДДС. Според НАП така хазната губи милиони.

 

13 хил. са фирмите, които обявяват сериозни стоки на склад и са на мушката на данъчните. Твърденията са, че имат стока за 8 млрд лв. Ако  дори за половината от тях се окаже, че е продадена, това би означавало че около  800 млн. лв. не са влезли в хазната.


Една от проверяваните фирми има има общо 3 магазина. „В  тези три магазина в момента няма стока за 6 цифрена сума. Няма нито опис на тези стоки – инвентаризационен, нито счетоводни записи, нито компютърни разпечатки. Няма счетоводна следа за тези стоки”, посочи говорителят на НАП Росен Бъчваров.


Така се стига до въпроса, ако стоката съществува само на документи, дали не е продадена. Докато се води, че стоката стои на склад, за нея не се дължи нищо. Когато обаче тя се продаде, търговецът дължи и данък печалба и ДДС.

 

Хората от магазина се заключиха, за да не им се налага да отговарят на въпросите на нашия екип. Ако си признаят греховете и платят дължимият данък печалба и ДДС, то може да им се размине допълнителната глоба.

 

Парадоксалното е, че обектът обявава, че няма складови помещения, а на хартия се води, че държи стока за няколко стотин хиляди лева. В момента вървят стотици подобни проверки.

Коментари

Новини Варна