IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
10:21 | 14 февруари 2019
Обновен: 23:47 | 18 април 2024

С лечебна цел: Родители на деца с епилепсия поискаха легализиране на марихуаната

Според Веска Събева, маслото от канабис помага при лечението и на множествена склероза, глаукома и онкологични заболявания

По материала работи: Пламен Янков
С лечебна цел: Родители на деца с епилепсия поискаха легализиране на марихуаната

Маслото от канабис да бъде разрешено за употреба при лечение на епилепсия. Това са поискали от Асоциация на родителите на деца с епилепсия от министъра на здравеопазването, пише bTV. По думите на председателя на сдружението Веска Събева има форми на епилепсия, които могат да се третират единствено с екстракта от растението.

 

„В писмото, което изпратихме до министъра на здравеопазването, като отговорни родители, поискахме и да се обучат специалисти в областта на маслото – как да се прилага и как да се проследява. Защото някои медикаменти взаимодействат с него”

 

По думите на Събева, освен при редките случаи на епилепсия, маслото от канабис помага при лечението на множествена склероза, глаукома и онкологични заболявания. Специалистът по терапия на зивисимости д-р Александър Канчелов посочи, че против идеята конопът да се легализира.

 

„В медицината е практика от векове извлеци от различни натурални продукти да имат много мощно приложение, дори когато те имат голям риск от злоупотреба – както е при опиума и различни болкоуспокояващи. Темата за легализацията и полезните ефекти на марихуаната е опасна и двуполюсна. Аз съм категорично против легализация на продажбата, но трябва да се мисли за приложението ѝ с медицински цели”, допълни д-р Канчелов.

 

Веска Събева посочи, че страхът е заради опасенията от липса на контрол. Според експерта по зависимости трябва да се установят държавни регулации, след като дадения продукт помага за лечението на епилепсия.

 

Статистиката показва, че болните от епилепсия у нас са над 50 хил. души, от тях 30% са с резистентна епилепсия.

Коментари

Новини Варна