IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
17:37 | 22 февруари 2019
Обновен: 23:50 | 18 април 2024

С поход отбелязват 550 г. от връщането на мощите на Св. Йоан Рилски

Ще започне на 1 юли от Велико Търново

По материала работи: Пламен Янков
С поход отбелязват 550 г. от връщането на мощите на Св. Йоан Рилски

Поклоннически пешеходен поход за отбелязване 550 години от връщане на мощите на свети Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир ще се проведе през юли. Той ще се нарича „Светият път” и се организира от Национален инициативен комитет, съобщава Дарик.

 

Походът ще започне на 1 юли от катедралния храм във Велико Търново. Това е денят на връщането на мощите на светеца и един от трите, посветени на него в православния календар.


Интересът към пътя на мощите на Св. Йоан Рилски и възстановяването на маршрута на монашеската процесия от 1469 г. е много отдавна. Българските историци го проучват още от края на 19 в., разказа един от организаторите Паскал Пиперков.


"През 2010 г. Богословският факултет на Софийския университет прави един поклоннически път, който върви по Витоша, Верила и Рила и от София за пет дена се стига до Рилския манастир. Това е едно от основните събития, което обединява досега поклонници от цялата страна. От 2011 г. насетне по инициатива на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов се работи по оформянето на такъв маршрут, наричан Светият път, който да възстановява пътя на мощите на Св. Иван Рилски", обясни Пиперков.

 

Походът ще започне на 1 юли от Велико Търново. Ще премине през Никопол, Средец, метоха „Орлица“, който се намира в Рила и ще стигне до Рилския манастир. Това са основните опорни точки в маршрута според книжовника Владислав Граматик. Походът ще е дълъг около 550 км, колкото години се отбелязват от връщането на мощите на свети Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир.

Коментари

Новини Варна