IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Общество
21:29 | 17 април 2019
Обновен: 21:08 | 21 март 2024

Болните от морбили - от 13 на 400 за една година

Тодор Кантарджиев коментира ситуацията в страната

По материала работи: Пламен Янков
Болните от морбили - от 13 на 400 за една година

ко не си ваксиниран срещу морбили, вероятността да се разболееш е много голяма. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантардвиев пред Нова, цитиран от dnes.bg.

 

"Миналата година имаме само 13 случая на заразените с морбили, което го оценявахме като голям успех, защото това бяха вносни случаи на хора, главно младежи, които идват на работа в летния сезон по напето Черноморие. Тази година обаче ръстът на заболелите е значително по-голям. За 2019 г. са регистрирани над 400 души." - каза Кантаджиев.

 

Той обясни, че морбили е остро заболяване, много високо инфекциозно. По думите му симптомите са четири дни кашлица, температура, неразположение, хрема, зачервени очи. След 3-4 дни се появяват петна по лигавицата на устата, след което започва обрив. Той обикновено започва зад ушите и обхваща цялото тяло.


Експертът беше категоричен, че за да се борим с инфекциозните заболявания по най-добрия начин имаме остра нужда от млади лекари с такава специалност.

 

"За да имаме сега капацитетът да казваме какви са морбилите. Доказахме, че щамът е от Македония, Италия и Германия. Миналата година доказахме, че щамът е D8 от Украйна. За да направим тези неща, обаче, трябва да имаме млади  хора, да стават доценти." - обясни Кантарджиев.

 

По отношение на западнонилската треска професорът каза, че ако не се намалят комарите, ще има сериозна опасност.

 

"Това е вирусна инфекция, предавана от нашенските комари, която засяга мозъка. 45 души умряха миналата година в Гърция" - добави той.

Коментари

Новини Варна