IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
15:43 | 23 април 2019
Обновен: 11:58 | 23 март 2024

Бисер Петков: Стратегията за детето не е нормативен документ

По материала работи: Пламен Янков
Бисер Петков: Стратегията за детето не е нормативен документ

Стратегията за детето не е нормативен документ и няма да даде повече права на социалните работници да разделят деца от техните родители, спрямо сега действащите. Това обясни социалният министър Бисер Петков във връзка с продължаващия дебат по проекта на стратегията, който предизвика напрежение и граждански протести в няколко града у нас в понеделник, пише Дарик.

 

Документът беше публикуван за обществено обсъждане през февруари, но заради противоречивите реакции спрямо отделни текстове срокът за обсъждане беше удължен до края на май. Не е ясно кога новата стратегия ще бъде приета от правителството, доколкото няма краен срок за това, обясни още Бисер Петков.

 

По думите му текстът, който предвижда изрична забрана за телесно наказание на децата, може да претърпи промени, така че да не се свързва с шамаросването.

 

„Първо трябва да се разбере какво се е имало предвид по този текст. Да, той може да претърпи съответните промени, така че да не се асоциира с шамаросването и да не се свежда до въпроса може ли родител съответно да плесне детето си. А това, което стратегията има за цел е да насърчи използването на други методи на възпитание у децата, които не уронват тяхното достойнство. И затова, доколкото наистина ние отчитаме, че родителите, както и по Конституция, имат основната отговорност по възпитанието на техните деца, в случая стратегията задава и мобилизира усилията на всички институции за подкрепа на семейството в развилния потенциал на децата“, обясни Петков.

Коментари

Новини Варна