IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
15:58 | 24 април 2019
Обновен: 04:31 | 26 април 2024

Близо седмица се борят с пожар на сметище край Дупница

Силният дим обгазява жителите на най-близкия квартал "Бистрица"

По материала работи: Пламен Янков
Близо седмица се борят с пожар на сметище край Дупница

Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ, архив

 

 

Пети ден гори сметището край дупнишкото село Джерман, предаде БНТ, цитирана от news.bg. Силният дим обгазява жителите на най-близкия квартал "Бистрица", както и селата в района.

 

Заради натрупаните газове под отпадъците сметището се самозапалва периодично. От общината обясниха, че това може да се предотврати само след като бъде извършена рекултивация на бунището.

 

Общо 15 огнища са възникнали за едва няколко дни, като въпреки работата на противопожарните екипи, сметището продължава да гори и обвива града в гъст и тежък дим.

 

Зам.-кметът на Дупница Крум Милев посочва, че всяка година сметището се запалва поне по веднъж. Въпреки че то е закрито и не функционира от над година, от общината са организирали всеки ден да се изсипват тонове пръст. Те посочват, че не са установени отклонения в качеството на въздуха, но живеещите в най-близкия квартал до сметището се притесняват.

 

В момента се изготвя идеен проект и се очаква рекултивацията на старото сметище да стартира следващата година.

Коментари

Новини Варна