IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
14:22 | 24 април 2019
Обновен: 08:35 | 12 март 2024

Затягат контрола върху газовите оръжия с промени в Закона

Парламентът ще гласува промени в Закона за отбраната

По материала работи: Пламен Янков
Затягат контрола върху газовите оръжия с промени в Закона

Депутатите гласуваха законови промени, според които няма да се отнема разрешителното за притежание на оръжие, ако собственикът му е спал в отрезвител. Причината е, че вече няма отрезвители, обясни депутатът от ГЕРБ Маноил Манев, цитиран от Дарик.


Новите приети промени в Закона за оръжията, боеприпасите и взривните вещества предвиждат още да се запази възможността за притежание на газови оръжия, но при условие, че те разполагат със сертификат, който да гарантира, че не могат да бъдат преработвани в бойни оръжия.
 

"Запазваме всички тези възможности хората, които имат газови оръжия, да ги притежават. Всички газови оръжия обаче вече ще бъдат със сертификат, който да гарантира, че те не могат да бъдат преработвани за бойно оръжие или за изстрелване на каквито и да е елементи с тях", обясни Манев. 

 

Той успокои и ловците, че няма да им бъдат отнемани оръжията. "Всички оръжия запазват режима си, който притежават към момента. Вече гласувахме отпадането на точка 7 от Закона, която казваше, че при три административни акта за наказания се отнемат разрешителните. Това е една точка, която отвори огромен дебат в обществото. Гласувахме, по предложение на Пламен Нунев, и тя отпадна от текста. Отпадна заедно с нея и една точка, останала от социалистическите години, за отрезвителите. Който е спал в отрезвително да няма оръжие. няма просто отрезвители", поясни още депутатът.

Коментари

Новини Варна