IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
16:26 | 10 май 2019
Обновен: 17:38 | 24 април 2024

Радев призова ЦИК да работи за намаляване на броя на недействителните бюлетини

Той акцентира също върху защитата на машинния вот

По материала работи: Пламен Янков
Радев призова ЦИК да работи за намаляване на броя на недействителните бюлетини

Централната избирателна комисия да работи за намаляване броя на недействителните бюлетини, призова президентът Румен Радев на среща с ръководството на ЦИК, съобщи Дарик. Той акцентира също върху защитата на машинния вот.  Председателят на комисията Стефка Стоева съобщи, че машините се доставят днес, а до 15 май трябва да бъде инсталиран и софтуерът им. В момента се обсъжда транспортирането на машините до избирателните секции и тяхната физическа охрана.

 

Честните и прозрачни избори са залог за демократичните процеси в нашата страна. А това изисква безупречна организация, намаляване броя на недействителните бюлетини, защита на машинния вот, личните данни, гарантиране в максимална степен изборните права на българите зад граница и контрол на всички нива и етапи, особено в процесите на броенето на бюлетините, оформянето на протоколите, обработката и обобщаването на резултатите, посочи Румен Радев.

 

"Искам да акцентирам на високия брой на недействителните бюлетини в българските избори, защото те не само че създават съмнение в прозрачността на изборния процес, но реално подменят вота на българския избирател", отбеляза президентът.

 

На евровота ще има 3000 машини, чието разположение в цялата страна е избрано на случаен принцип, обясни председателят на ЦИК Стефка Стоева.

 

"До днес машините трябва да са доставени в нашата държава, до 15 май трябва да бъде поставен софтуерът на машините, а до предишния ден преди изборите те трябва да бъдат поставени в секционните избирателни комисии", информира Стоева.


Радев благодари за създадената до момента от ЦИК организация по подготовката на изборите и за въвеждането, успешно до момента, според него, машинно гласуване.

Коментари

Новини Варна