IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
16:56 | 17 май 2019
Обновен: 23:00 | 27 март 2024

7 000 деца се включиха в кампанията за здравословно хранене

Тази година мотото е "Не яж боклуци, а зеленчуци"

По материала работи: Ставри Таргов
7 000 деца се включиха в кампанията за здравословно хранене

7 000 деца ще приготвят здравословна храна в рамките на кампанията "Ден на революцията в храненето". Над 1000 доброволци, родители и учители от почти 70 населени места у нас ще се включат в нея.

 

Целта на кампанията е децата да се научат, че могат да се хранят здравословно и вкусно, без да трябва да залагат на любимите си дюнери, бургери, чипсове и всякакви други бързи храни, разказа Наталия Александрова от "Фондация за храната" в "България сутрин".

 

"Правим кампанията за трета поредна година. Целта е да привлечем вниманието на децата и техните родители и учители към здравословното хранене. Тази година мотото е "Не яж боклуци, а зеленчуци". Изготвили сме 10 рецепти за тази кампания.

 

Те са със зеленчуци и децата се научават как да ги приготвят и виждат, че могат да хапнат нещо вкусно и полезно. Идеята е тази година да покажем рецепти, които са алтернатива на любимите на децата - дюнери, сандвичи и друга бърза храна", сподели тя.

 

Най-важният момент във формирането на хранителните навици при децата е, когато тръгнат на училище, допълни Александрова. Причината е, че те вече са сами, могат да избират каквото си поискат, а също така и разполагат с джобни пари, с които да си го купят.

 

"Искаме да научим децата какво им дава храната и как да избират правилните продукти. Родителите дават личен пример на децата. Най-ключовият момент за формирането на хранителни навици е, когато децата тръгнат на училище - между 1 и 4 клас.

 

Тогава те имат лафка, джобни пари и могат да избират. Невинаги обаче избират правилната храна", каза Александрова пред Bulgaria ON AIR.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна